Ο Βόλος -πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας- και η περιοχή του έχει ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων από τα μυθικά ακόμη χρόνια, αφού από εδώ ξεκίνησε η Αργώ με τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες για την Αργοναυτική εκστρατεία.

Είναι μια πόλη χτισμένη σε μαγευτικό φυσικό περιβάλλον πλάι στο βουνό και τη θάλασσα,που τη βρέχει ο Παγασητικός και τη σκιάζει το Πήλιο με τα μυριοστόλιστα χωριά του. Μια μεγάλη, σύγχρονη και δυναμική ελληνική πόλη που έχει την τύχη να βρίσκεται σε μια από της ομορφότερες γωνιές της Ελλάδας.Το πολεοδομικό του συγκρότημα, με το τρίτο λιμάνι της Ελλάδας, αναπτύσσεται δυναμικά και γοητεύει από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη.

Η οικονομική ανάπτυξη συναντά την πολιτιστική άνθηση και την πνευματική δημιουργία, σε μια σύγχρονη πόλη που ευτύχησε να συνταιριάξει το νεοκλασικό με το μοντέρνο και να αντικρίζει το μέλλον σεβόμενη το παρελθόν.

Απέναντι από την κεντρική παραλία υπάρχει ένας μικρός λόφος που λέγεται Πευκάκια. Λέγεται ότι εδώ ήταν η αρχαία πόλη Παγασές, απ’ όπου πήρε τ’ όνομά του ο Παγασητικός κόλπος. Λίγο πιο πέρα στο δρόμο προς τον Αλμυρό βρίσκονται άλλα ερείπια της αρχαίας πόλης Δημητριάδας. Στο μουσείο του Βόλου υπάρχουν πολλά αγάλματα και επιτύμβιες πλάκες που βρέθηκαν στις Παγασές, στην Δημητριάδα και την Ιωλκό.

Τα σημαντικότεροι όμως αρχαιολογικοί χώροι της πόλης είναι οι νεολιθικοί οικισμοί του Σέσκλου και του Διμινίου που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από το πολεοδομικό συγκρότημα. Αποτελούν μοναδικά δείγματα νεολιθικών οικισμών και έχουν κατοικηθεί από την 7η και 5η χιλιετία πΧ αντίστοιχα.

Ο Βόλος διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας, καθώς και το Λαογραφικό Κέντρο του Κίτσου Μακρή, το σπίτι της ζωγράφου Χ. Ζώγια στην Ανακασιά, την οικία Κοντού (Μουσείο Θεόφιλου), και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου (πρώην αρχοντικό Τοπάλη) στη Μακρινίτσα.